Türkiye ve Litvanya arasındaki “TLM-3C: İklim Değişikliği Mücadelesinde Türkiye-Litvanya Misyonları” projesi kapsamında İzmir’de gerçekleştirdiğimiz üç günlük çalışma ziyareti (16 - 19 Eylül 2024) başarıyla sona erdi! Bu ziyaret, Türkiye ve Litvanya arasında iklim değişikliği ile mücadelede yenilikçi projeler ve işbirlikleri kurmayı amaçladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yeşil dönüşüm, atık yönetimi ve sürdürülebilir kaynak kullanımı konularındaki öncü çalışmalarını inceledik.
Ziyaretimizden önemli anlar:
 
???? İlk durağımız olan Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü'nde, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve biogaz konularında yürütülen öncü araştırma ve eğitim çalışmalarını inceledik. Bu enstitü, İzmir’in SECAP ve NetZero City hedeflerine önemli katkılar sunmaktadır.
???? Daha sonra ESHOT Güneş Enerji Santralleri’ni ziyaret ederek, İzmir'deki elektrikli otobüslerin güneş enerjisiyle nasıl çalıştırıldığını öğrendik. Bu girişim sayesinde 2017’den beri 11.500 ton CO2 salımı engellenmiştir!
???? Harmandalı Entegre Katı Atık Tesisini gezdik, burada 32 MW elektrik üretimi yapılıyor ve bu enerji, 190 bin evin enerji ihtiyacını karşılıyor.
???? Ayrıca İzmir Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi ve Ödemiş Entegre Katı Atık Yönetim Tesisini ziyaret ederek, atıkların enerji, gübre ve hammaddeye dönüştürülme süreçlerini gözlemledik.
 
İzmir’in sürdürülebilirlik ve temiz enerji konusunda bir dünya lideri olma yolundaki çabalarını görmekten büyük gurur duyuyoruz. Türkiye ve Litvanya arasındaki işbirliklerini daha da geliştirerek iklim krizi ile mücadelemize devam edeceğiz. ????????
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü’ne, ve diğer paydaşlarımıza misafirperverlikleri ve öncü çözümlerini bizlerle paylaştıkları için teşekkür ederiz!
 
div>

Kent-Lab

Kent-Lab, kamusal alanın inşası için ortak olanın mekansallaştırılmasında, yerel yönetimler ve şehircilik disiplinlerinin kolaylaştırıcılığını sağlayarak, paydaşların kapasitelerini arttırmayı amaçlar.