Doğa Tabanlı Metropoliten Stratejiler: İmrahor Vadisi Projesi

"Doğa Tabanlı Metropolitan Stratejiler: İmrahor Vadisi Projesi"Derneğimizin, GEF Küçük Destek Programı’na (SGP) sunduğumuz, “DOĞA TABANLI METROPOLİTEN STRATEJİLER: İMRAHOR VADİSİ” konulu toplantı projesi 2021 ylında ardından da uygulama prpjesi 2023 yılında SGP Ulusal Yönlendirme Komitesi tarafından değerlendirilerek desteklenmesi kararlaştırılmıştır.

Ankara Kent Konseyi'nin eş faydalanıcı olduğu projemizde, programın oluşması ile ilgili gelişmeleri ilerleyen süreçlerde sizlerle paylaşacağız.

 

Afet ve Asbest: Kamu Sağlığını Korumak Projesi

6 Şubat Kahramanmaraş Depremi’nin ardından ortaya çıkan sorun alanlarına dönük olarak Kent–Lab olarak kuruluş ilkelerimize dayalı olarak neler yapılabileceğine odaklandık.

Projemizin AB Sivil Düşün Programından destek almasının ardından, Proje kapsamında belgesel çekimi, saha çalışması ve rapor hazırlanması ve bu çıktıların yaygınlaştırılması çalışmaları yapılmıştır.

Çalışma önerisinin temel çıktıları

 

İnsan Hakları Kentleri İzleme Projesi

Amaç

BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi dahil kurumun insan hakları alanındaki tüm belgelerini kapsayan; sürdürülebilir kentler, sosyal kentler, sağlıklı kentler, akıllı kentler, enerji kentleri, yürünebilir kentler, kültürlerarası kentler, yaş dostu kentler, kadın dostu kentler, çocuk dostu kentler vb temayı içeren İnsan Hakları Kentleri yaratma hedefini geliştirmede Türkiye’deki 30 Büyükşehir Belediyesinin performansını içeren bir inceleme yaparak, hedef gruplarla paylaşmaktır.

Çalışmanın Türkiye'deki İnsan Haklarının İzlenmesi ve Savunuculuk Alanlarına Katkısı

Farklı dezavantajlı grupların haklarının korunması konusunda yerel yönetimler kritik bir öneme sahiptir. Yerel yönetimler hem bu gruplarla en yakın teması kuran birimlerdir, hem de faaliyetlerinin büyük bölümü bu grupların hayatı üzerinde etki yaratmaktadır. Bu nedenle farklı dezavantajlı gruplarla çalışan sivil toplum kuruluşlarının yerel yönetimlerin uygulamaları üzerine yoğunlaştıklarını biliyoruz.

İnsan hakları kenti kavramı bu gruplara ilişkin farkındalığın yerel yönetimler düzeyinde sadece belirli eylemlerle sınırlı kalmayan, tüm hizmet türleri ve süreçleri içinde anaakımlaştırılan bir konu olmasını hedeflemektedir. Bu nedenle çalışmamızın özellikle bu grupların haklarının daha etkili şekilde korunması konusunda farkındalığı arttıracağını umuyoruz.

RWI tarafında hazırlanan gösterge setleri üzerinden yapılacak bu araştırma aynı zamanda farklı dezavantajlı gruplara ilişkin izleme çalışmalarına katkı vererek, bu konuda standartların yerleşmesi konusunda da etkili olacaktır

 

Türkiye-Litvanya İşbirliği Projesi

Litvanya Büyükelçiliği hibe desteği ile “İklim Değişikliğiyle Mücadelede Öğrenme ve Ağ Oluşturma Aracı Olarak Türkiye-Litvanya İşbirliği Projesi (Haziran-Ekim 2024)” hayata geçirildi.

Türk ve Litvanya dernekleri, belediyeleri, iş dünyası ve bilim kuruluşları ve profesyonel uzmanların işbirliği ile 3 tema çerçevesinde, KENT-LAB ve SKIA Dernekleri arasında uzun vadeli işbirliği yapısı oluşturulması hedefleniyor. SKIA - (Litvanya Belediye Şirketlerinin Üst Kuruluşu) ♻️

PROJE TEMALARI
1. ATIK YÖNETİMİ İYİ UYGULAMALAR - Proje Ziyareti 14-17 Temmuz 2024 tarihleri arasında Türkiye'den bir heyet tarafından  Litvanya'nın başkenti Vilnius'a yapıldı.
2. YEREL DÜZEYDE YEŞİL DÖNÜŞÜM VE YEŞİL ENERJİ - Proje Ziyareti 15-19 Eylül 2024 tarihleri arasında Litvanya'dan bir heyet tarafından İzmir'e yapıldı.
3. BİNALARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE YENİLEME İYİ UYGULAMALAR - Proje Ziyareti 6-9 Kasım 2024 tarihleri arasında Türkiye'den bir heyet tarafından  Litvanya'nın başkenti Vilnius'a yapıldı.

 

Kent-Lab

Kent-Lab, kamusal alanın inşası için ortak olanın mekansallaştırılmasında, yerel yönetimler ve şehircilik disiplinlerinin kolaylaştırıcılığını sağlayarak, paydaşların kapasitelerini arttırmayı amaçlar.